Vask og stell av alpakka ull

Det er tydelig at du er en som setter pris på de finere tingene og vet at en kvalitetsfibervare er verdt å beholde lenge. Med riktig pleie vil ditt verdifulle alpakkaplagg bli en personlig favoritt, kanskje til og med et arvestykke for familien!

Her er noen eksperttips for hvordan du skal holde et plagg av alpakka rent og formbestandig i mange år.

Først og fremst må ditt alpakkaplagg behandles som fint, men sterkt hår, som det egentlig er.

Rengjøring av et hvilket som helst plagg av naturlig animalsk fiber kan gjøres i en vaskemaskin, men vi anbefaler ikke å bruke en vaskemaskin for noe større enn sokker. Toving kan forekomme i sentrifugeringssyklusen og jo finere fibrene er, jo mindre skal det til før det tover.

Temperaturendringer mellom vaske- og skyllevannet har en tendens til å være den vanligste årsaken til krymping. Sørg for at vannet holder samme temperatur for vask og skylling. Lunken er best, ca. 37 grader. Ikke bruk ekstremt varmt eller kaldt vann.

Vaskesåpe og oppvaskmiddel kan være for hardt for enkelte fibre. Vi anbefaler baby- eller annen mild sjampo til våre kunder (hopp over ting med mye duft eller balsam tilsatt – billige ting er helt greit). Tross alt er disse produktene designet for skånsom rensing av hårfibre, og er derfor fabelaktig for alpakka-plagg.

 

Skyll alpakka-plagget veldig, veldig forsiktig i en (ren!) vask med sjampoen, la det sitte i bare to eller tre minutter, og skyll i vann med samme temperatur.

Husk å tenke på forhånd om hvordan du får samme temperatur vann for vask og skylling. Kanskje en bøtte overført fra karet når temperaturen er satt. Prøv å håndtere varen så lite som mulig.

La den stå i vasken i noen minutter for å renne av, klem forsiktig ut akkurat nok vann slik at du ikke bløtlegger gulvet når du tar plagget ut av vasken.

Legg den ut på et håndkle og rull den forsiktig sammen i håndkleet. Ikke klem eller trykk hardt – du vil bare at håndkleet skal absorbere mer vann. La det ligge i håndkleet i ca 5 minutter.

Overfør til et tørt håndkle og la lufttørke. Snu og legg på et friskt, tørt håndkle med noen få timers mellomrom (tørketiden er sterkt kontrollert av romtemperatur og fuktighet).

Bruk gjerne et tørkestativ for gensere. Da kan du legge plagget flatt og få en god luftstrøm rundt plagget.

Fra dyr til ferdig produkt

For oss er ikke alpakka kun et dyr med nummer på øret. Alle har unike personligheter og da er det naturlig at alle har et eget navn. Respekten for dyrene er nøkkelen til gode produkter.

Våre verdier

  • Naturlige – Fra egen gårdsdrift til ferdig produkt. Norsk Alpakka AS sørger for at produktene er laget av fiber fra fornøyde alpakkaer. Alpakkafiber er fornybar og naturlig med unike egenskaper.
  • Varme – Er den viktigste verdien ved våre produkter.
  • Funksjonelle – Produktene må være enkle og gode i bruk.

Alpakkareisen

Som så mange gründereventyr startet reisen til Norsk Alpakka ved en tilfeldighet. Over 10 år med læring har gjort oss til en av landets fremste produsenter av alpakkaprodukter.