Vår reise

Line og Anne Line møttes ved en tilfeldighet på et alpakkakurs. Dette skulle vise seg å være starten på et aldri så lite alpakkaeventyr.

Som noen av de første alpakkaeierne i Norge var de med på å starte Den Norske Alpakkaforening i 2007.

Fire år senere ble selskapet Norsk Alpakka AS dannet.

Startet i det små

To småbruk med noen få alpakkaer var utgangspunktet. Ingen av gårdene hadde erfaring med produksjonsdyr fra tidligere, slik at dette var en ny og spennende næring å sette seg inn i.

Læringskurven var bratt. Vi var tross alt blant de første som startet alpakkaoppdrett i Norge. Alpakka var et ukjent dyr for nordmenn, og vi måtte derfor søke råd, kurs og informasjon fra utlandet, samt gjøre egne erfaringer på gårdene og lære av hverandre.

Spennende mangfold

For oss er det naturlige viktig. Vi bruker de nyansene som kommer direkte fra dyrenes eget mangfold – lyse som mørke. En alpakkas fiber kan være nesten helt hvit, den kan være lys- eller mørkgrå, herlig sjokoladebrun eller dyp og mektig svart. Variasjonen er stor, faktisk er det 22 basisfarger og over 250 fargenyanser. Dette er noe av det vi synes er spennende med alpakka.

Kvaliteten på fiberen er også forskjellig. Norsk Alpakka har høy kompetanse på sortering av alpakkafiber, og vi bruker kun den beste fiberen til våre produkter – fiber som er fin, sterk og har de beste varmeisolerende egenskapene.

Norsk Alpakka satser på dyr som er sunne og friske, et godt dyrehold og nye blodslinjer.

Profesjonelle samarbeidspartnere

For å ha nok fiber til vår produksjon, er vi avhengig av å kjøpe fiber fra andre alpakkabønder og direkte fra gårder i England. Dette er produsenter som oppfyller våre krav til dyrevelferd og fiberegenskaper og som kvalitetskontrolleres enten av oss selv eller vår profesjonelle partner.

For å kunne lage vanter, pledd, knestøtter eller andre produkter, må fiberen først vaskes og etterhvert spinnes til tråd. Deretter strikkes eller veves det til et tekstil. Dette er avansert industri, og vi har måttet se utenfor Norges grenser for å finne den kompetansen og det utstyret som behøves for å spinne en tråd som er tynn nok. I England har vi funnet vår drømmepartner i Manchester. Firmaet har over 80 års erfaring med spinning av svært fin ull.

Vi har all produksjon i England, Skottland, Sverige og Norge. Alle tekstilene vår kommer til Norge. Her  vidreforedles tekstiler til skjerf, sjal m.m. 

Det meste av den norske produksjonen foregår på gårdene.

Telespinn og Alpakkaspinneriet lager kardeflak av alpakkafiberen for oss.